schade aan uw pannendak

Dit kunt u doen na schade aan uw pannendak?

Stel dakonderhoud nooit uit

Heeft u schade aan uw dak opgemerkt? Of vermoed u een lekkage? Uw dak beschermt u tegen regen, hitte, kou en sneeuw. Lees in dit artikel wat er mis zou kunnen zijn en waarom u het beste zo snel mogelijk actie kunt ondernemen.

Oorzaak schade aan pannendak

Heeft u schade aan uw pannendak? De oorzaken zijn divers, maar vaak is op het oog al te zien wat er mis is. Een missende dakpan, pannen die scheef liggen, beschadigd daklood of een barst in de pan. Mogelijke oorzaken zijn:
  • Harde wind
  • Een tak die op het dak viel
  • Afbrokkelen door ouderdom
  • Zure regen
  • Mos op de dakpannen
Lukt het niet om de pannen recht te leggen? Dan zijn misschien de daklatten aan vervanging toe.

Geen zichtbare schade?

Soms is de schade aan uw dak niet direct zichtbaar, maar heeft u toch last van lekkage. Een dakinspectie is dan op zijn plaats. Soms is één van de nokpannen beschadigt, dat is vanaf de grond vaak niet te zien. Ook mosgroei op uw pannendak kan een oorzaak zijn. Mos neemt namelijk water op en duwt lift dan de dakpannen. Die kunnen dan uit positie raken of minder goed afsluiten. Een derde optie is dat uw pannendak poreus is geworden door ouderdom. Er zit dan niets anders op dan het pannendak te vervangen.

Grote gevolgen

Een dak dat niet waterdicht is heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen kunt u binnen lekkage (en waterschade) krijgen. Ook de isolatie wordt nat en zal vergaan. Dit alles kan bij elkaar een grote kostenpost opleveren. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het spreekwoord: “repareer het dak wanneer de zon schijnt” is dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Reinigen, repareren of vervangen dak

Er zijn diverse mogelijkheden om uw dak weer in topconditie te krijgen. Zowel repareren, reinigen als vervangen is mogelijk. Vraag uw dak expert wat de beste optie voor uw dak is. Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem gersut contact op.