schade aan uw pannendak

Scheuren in stucwerk voorkomen

Scheuren in stucwerk voorkomen doe je zo

Scheuren in het stucwerk is iets waar veel trotse bezitters van een gestucte wand bang voor zijn. Veel mensen vragen zich dan ook af of scheuren in stucwerk te voorkomen zijn. Op deze vraag zijn in feite twee antwoorden mogelijk: “nee”. En: “nee, maar…” Hoe zit dat nu exact? Dat vertellen we je in dit blog, zodat je straks langer van je stucwerk geniet.

Scheuren in stucwerk

Hoe vervelend het ook kan zijn, scheuren in stucwerk komen helaas veelvuldig voor. Dat is in zekere zin ook niet zo raar. Sterker nog, in veel gevallen is het ook niet zo’n ramp. De aarde en onze omgeving zijn nu eenmaal altijd in beweging. Deze beweging zorgt uiteindelijk een keer voor scheuren in stucwerk.

Hoe te voorkomen?

In welke zin je iets kan doen aan scheuren in stucwerk, ligt aan de oorzaak ervan. Worden de scheuren veroorzaakt door enerzijdse droging, uitzetting of een bouwconstructie die inzakt? Dan kun je helaas niet veel doen aan de situatie. Komen de scheuren door krimping? Dan zijn deze vaak wel goed te behandelen. Ze zijn namelijk vaak tot wel 90% te reduceren. Door vóór het stucen alle gevoelige delen te behandelen met wapeningsgaas en door na het stucen zelf alle inwendige hoeken goed in te snijden, voorkom je een boel scheuren in het stucwerk.

Goed drogen is belangrijk

Om scheuren in stucwerk zoveel mogelijk te voorkomen, is goed drogen essentieel. Veel scheuren ontstaan door te snel drogen. Laat stucwerk in de zomer dan ook drogen door de ramen en deuren goed open te zetten. In de winter laat je alles het beste drogen met een bouwdroger die op een lage stand staat. Zo heb je je best gedaan om je net aangebrachte stucwerk mooi en zoveel mogelijk scheurloos te houden.

Meer klustips

Wil je meer tips over klussen, stucen, schilderen en inrichten? Lees dan nog wat meer van onze blogs voor inspiratie!