Vergunningsvrije loodsen

Vergunningsvrije loodsen – Wanneer kan dat?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een loods te bouwen in hun tuin of op hun terrein. Vooral prefab loodsen zijn hiervoor erg populair. U gebruikt een prefab loods namelijk makkelijk als plek om spullen in op te slaan, maar ook als bijvoorbeeld mantelzorgwoning of als werkplek. Wat voor veel mensen echter niet helemaal duidelijk is, is wanneer loodsen vergunningsvrij gebouw kunnen worden. In dit blog vertellen we u alles over vergunningsvrije loodsen bouwen.

Versoepelde regels

Sinds een paar jaar zijn de regels voor verguningsvrij loodsen bouwen versoepeld. Toch is het verstandig om na te gaan wat dit voor u precies inhoudt. Of u niet alsnog een vergunning moet hebben, hangt af van verschillende aspecten zoals afmetingen, functie en plek.

Wanneer mag u vergunningsvrij loodsen bouwen?

U mag vergunningsvrij een loods of ander bijgebouw bouwen als uw loods of bijgebouw één van de volgende functies heeft:
  • Het betreft een stuk aanbouw bij uw hoofdgebouw, zoals een garage, carport of een serre.
  • Het gaat over een bijgebouw, zoals een tuinhuis of een opslagplaats. Deze ruimtes mogen ook andere functies hebben, zoals een buitenkeuken, fitness of wellness ruimte.
  • Het is een aanvullende woonruimte, zoals een mantelzorgwoning.

Waar mag u vergunningsvrij bouwen?

Een loods of een ander soort bijgebouw mag vergunningsvrij gebouwd worden als deze achter of naast het hoofdgebouw wordt geplaatst. Ook dient de loods of het bijgebouw minstens 1 meter van openbaar toegankelijk gebied te worden geplaatst. Er zijn dan ook gevallen waarin u meestal niet vergunningsvrij mag bouwen. Dat is in de volgende gevallen vaak:
  • Bij een woonwagen of een recreatiewoning
  • In de buurt van een monument
  • Bij beschermde stads- en/of dorpsgezichten
  • In een natuurgebied of op/bij en weiland
Doe altijd navraag bij uw gemeente om te voorkomen dat u straks voor nare verrassingen komt te staan.

Loods schilderen?

Heeft u al een loods of een bijgebouw geplaatst? Wilt u deze van een mooi kleurtje voorzien? Lees dan snel hier waar u op moet letten bij het kopen van de juiste verf.