De eigenschappen van douglas hout

Daarom kies je voor douglas hout

Douglas hout is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Dit komt voornamelijk doordat douglas hout relatief goedkoop is. Het is nu eenmaal eenvoudig machinaal te verwerken. Makkelijker dan bijvoorbeeld eikenhout. Voordat je direct voor douglas hout kiest, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van douglas hout. Wat zijn die eigenschappen dan? Dat lees je in dit blog.

Geschikt voor verschillende constructies

Douglas hout is voor bijna alles wel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een tuinhuis van douglashout, een overkapping, pergola, tuinscherm, vlonder, veranda of aan diverse meubels. Let er wel op dat douglas niet geschikt is voor het plaatsen in de grond. Ga je bijvoorbeeld voor een tuinafscheiding van douglas? Ga dan voor hardhouten palen of smeer douglas palen in met een goede laag teer.

Standaard eigenschappen van douglas

Douglas heeft een aantal standaard eigenschappen, waarvan het goed is daarvan op de hoogte te zijn voor gebruik. Het is één van de hardste naaldhout varianten in Europa en het is voorzien van een licht grove nerf. Als je douglas onbehandeld laat en bovengronds gebruikt, dan kun je rekenen op een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Daarnaast kenmerkt douglas zich door een geelbruine kleur die langzaam blauw/grijs zal worden als je het onbehandeld laat. Wil je dat liever niet? Beits het hout dan voor gebruik.

Douglas bewerken

Als je douglas wil bewerken kun je dat met diverse gereedschappen doen. Denk hierbij aan handzagen, beitels, boormachines, schroefmachines en hamers. Als je wilt schroeven in douglas hout is het aan te raden om voor te boren. Hiermee ga je splijten tegen. Denk er ook aan dat douglas niet buigzaam is en dus snel breekt als je er als dusdanig mee omgaat. Meer weten over klussen Wil je meer weten over klussen en doe-het-zelven? Lees dan zeker nog wat meer van onze handige en inspirerende blogs. Zo kom je voor elke klus beslagen ten ijs.